הורים, יש לכם חברה בוגרת? קחו אותה צעד אחד קדימה – הכול על חשיבות בניית תוכנית עסקית

אם אתם הורים בעלי חברה, אתם קרוב לוודאי מתמודדים עם עומס כפול ומתמיד – כיצד לנהל את העסק? וכיצד לנהל חיי משפחה במקביל? כמו בניהול חיים אישיים ומשפחה, גם בעסק אתם וודאי מודעים לחשיבות התכנון. לעתים, הוא פשוט הכרח – אין מספיק זמן ומשאבים אחרים, לפעול באופן חופשי ובלתי מתוכנן. למרות זאת, רבים מגבשים תוכניות כאלה באופן מאולתר, כתגובה לאילוצים ולטווח הקצר בלבד. במידה וזה מצבכם ובכלל, כדאי מאוד שתכירו את נושא התוכנית העסקית.

 

חשיבות התכנון

תכנון מוקדם חשוב מאוד בעסקים. ניתן להמחיש זאת במהירות באמצעות דוגמה. בנושאים קריטיים כגון תמחור, לא כדאי לפתוח עסק מתוך גישה של "כשנגיע לגשר נחצה אותו". כך אתם עשויים להגיע למצב מפתיע, שבו למשל לקוח מחפש אנשי מקצוע כמוכם ומבקש הצעות מחיר. אך הנסיבות מורכבות מבחינתכם ומאחר שלא נערכתם מראש, אתם איטיים בגיבוש הצעת מחיר טובה (מבחינתכם) ומפספסים את ההזדמנות. לכן, לפני הקמת עסק כדאי להתעמק בנושא מורכב זה באופן תאורטי וגם בכל הנוגע למקובל בענף שבו תפעלו. כך תוכלו לגבש קווים מנחים לעצמכם בנושא התמחור. בסיוע ייעוץ איכותי, תוכלו לשפר זאת אפילו יותר. תכנית עסקית מהווה גם כלי לקביעת יעדים ונקודת מוצא למעקב אחר השגת יעדים אלה. למעשה, היא מטפלת בהיבטים רבים של התכנון העסקי. אך תכנית כזו חשובה לא רק לעסקים בראשית דרכם, אלא בהחלט גם לחברות בוגרות. למעשה, מורכבות הדברים בעולם העסקי, בכל תחום שהוא, מחייבת תכנון מראש ועדכון מתמיד של תכנונים. גישה כזו, היא מפתח חשוב ליציבות ושרידות ובמקביל, גם ליכולת לפרוץ דרך, להתרחב ולהצליח היטב מול מתחרים.

כיצד תוכנית עסקית תסייע לכם?

הכנת תכנית עסקית בעבור החברה הבוגרת שלכם תוכל לסייע למשל באופנים הבאים:

  • לייעל את הקיים – פעילות עסקית ללא תכנון, הוא תמיד פעילות לא יעילה. גם אם נראה לכם שהדברים מתנהלים יחסית בסדר. תופתעו לגלות, בעזרת התוכנית וייעוץ איכותי, כמה ניתן לשפר.
  • להתמודד עם משברים – לצאת באופן מחושב ושיטתי ממשברים.
  • להיכנס לתחומים חדשים – עסק בוגר שמעוניין או נאלץ להיכנס לכיוון חדש, נמצא בנקודה דומה לעסק חדש. בכדי להצליח, הדבר מחייב תכנון.
  • לגיוס מימון – השגת מימון נדרשת לא רק בהקמת עסק. היא עשויה להידרש בכדי ליישם תוכניות חדשות, כגון יציאה עם קו מוצרים מסוג חדש. תכנית עסקית ידועה גם ככלי מקובל, להצגה מהירה של העסק ותוכניותיו (שעבורן מחפשים מימון) בפני משקיעים פוטנציאליים.
  • לתכנן שינויים – פתיחת סניף חדש, מיזוג עסקים, רכישת העסק. אם זה עסק משפחתי, אולי אתם מתכוונים להעביר אותו לדור הבא?

 

כיצד עושים זאת?

תכנית עסקית מהווה למעשה כלי וותיק, שעם השנים גובשו עבורו אופני הכנה מקובלים. לכן, הטוב ביותר הוא לעשות זאת בסיוע חברת ייעוץ שמתמחה בכך, כגון טרגו. בכל מקרה, מדובר על תכנון שלבסוף מניב מסמך, שבו יהיו בין השאר הסעיפים הבאים:

  • ניתוח מצבכם הנוכחי – תיאור הפעילות הנוכחית של העסק, המשאבים שעומדים לרשותו וכדומה.
  • ניתוח פעילות העבר – בשונה מעסק חדש, יש לכם את המידע הרב על פעילות העבר שלכם. התוכנית העסקית תשתמש בו לטובתכם.
  • ניתוח השוק – הבנת עומק של השוק שבו אתם פועלים, במצבו הנוכחי.
  • ניתוח הלקוחות – הבנת הלקוחות הקיימים והפוטנציאליים, באופן יסודי ועמוק. סוגי הלקוחות השונים, מדוע כל סוג לקוחות רוכש מכם, מדוע דווקא את המוצר שלכם וכן הלאה.
  • יעדים ואופני השגתם – אולי החשוב ביותר, הוא קביעת יעדים אסטרטגיים ופרוט האופנים שבהם אתם מתכוונים להשיג אותם.

 

לסיכום

לבעלי עסקים ובעלי חברות בוגרות במיוחד, כדאי ומשתלם להכיר נושא זה וליישם אותו בצורה מחושבת וחכמה.

נגישות