צהבת ילודים: כל מה שצריך לדעת על התופעה המוכרת אצל תינוקות שרק נולדו

צהבת היילוד הינה תופעה פיזיולוגית נורמלית, כאשר על פי ההערכות היא מופיעה אצל כ-60% מהתינוקות, ואצל כ-80% מהפגים. הטרמינולוגיה צהבת עשויה להיות מפחידה למדי, אולם חשוב לזכור כי מדובר בתופעה שכיחה שלרוב חולפת מעצמה ולא מסוכן. הצהבת נגמרת בעקבות התפרקות של תאי הדם, והיא מתפתחת לרוב מהראש ועד לגפיים התחתונות. ההתייחסות לחומרת הצהבת מבוססת על שכלול של שלושה פרמטרים – גיל היילוד בשעות בגיל הלידה, ערכי האבסולוטי של הבילוברין (עליו נרחיב בהמשך) והשלישי הוא נוכחות גורמי סיכון להתפתחות של צהבת ביילודים. בשביל לשפוך אור על הנושא, בחרנו להציג את כל מה שצריך לדעת, וזאת מתוך מטרה להוביל ליצירה של

צהבת ילודים – תופעה מוכרת וברת טיפול

בשונה ממבוגרים, תינוקות נולדים עם כמות גבוהה של כדוריות דם שנועדו לאפשר להם לחיות בתנאים בתוך הרחם ללא חמצן. כאשר התינוק נולד, באופן טבעי הוא חשוף לשפע של חמצן ועל כן מתחיל תהליך פירוק של הכדוריות האדומיות אשר עשוי להוביל למראה צהוב שנוצר בעקבות תוצר הפירוק שנקרא בילירובין. מאחר ופעילות הכבד של תינוקות היא איטית יותר, תהליך הפירוק עשוי להוביל להתפתחות של צהבת יילודים שהיא תופעה מוכרת, שכיחה ולרוב גם לא מסוכנת. כדאי לקרוא בנושא צהבת יילודים וזאת מתוך מטרה להעמיק את הידע שלכם, בוודאי לאור החשש הטבעי  של הורים מפני התופעה הזו המתרחשת בימים הראשונים לחייו של התינוק.

 

 

מאחר ומדובר בתופעה מוכרת, עולם הרפואה יודע לתת את המענה המדויק ביותר אשר כולל אבחון הוא מהיר ועל כן היכולת להפחית את הסיכויים לסיבוכים של הצהבת הוא גבוהה מאוד. בעולם המודרני מונעים את ההידרדרות באמצעות טיפול המתבצע באמצעות חשיפה של גוף התינוק למעט העיניים באור, כאשר לרוב מדובר בטיפול שנמשך למשך מספר שעות. במידה ומדובר בצהבת שמופיעה ביממה הראשונה לחייו של התינוק, ייתכן כי הצוות הרפואי יקבע כי נדרש לספק לתינוק רכז נוגדנים שנועדו למסך את כדוריות הדם של העובר ובהתאם לכך למנוע מהנוגדים להרוס אותם.

טיפול באור – מה חשוב לדעת?

טיפול באור הוא הטיפול המקובל ביילודים שנולדו עם צהבת. מדובר בטיפול המתבצע תחת פיקוח מצד הצוות הרפואי, כאשר כאן תוכלו למצוא מידע מורחב אודות הטיפול הזה. כפי שציינו בתחילת הסקירה, אין מדובר במצב שמסכן את חייו של העובר ולרוב הצהבת חולפת מעצמה, אולם נדרש יהיה להגיע עם התינוק לביקורת בטיפת חלב, וזאת מתוך מטרה לפקח על מצבו הבריאותי לאחר שהחלים מהצהבת. כאן תוכלו לקרוא מידע על טיפול בתינוק לאחר הלידה, כל זאת מתוך מטרה להוביל ליצירה של מערך אשר מאפשר לכם כהורים לקבל מידע מהימן ומקצועי.

לסיכום

צהבת ילודים מופיעה אצל אחוז גבוה מקרב התינוקות, כאשר תינוקות שנולדים פגים הם בסיכון מוגבר להתפתחות של צהבת. החדשות הטובות הן שהרפואה המתקדמת במדינת ישראל מאפשרת לבצע התערבות מהירה אשר נועדה להוביל להפחתה של התופעה עד היעלמות מוחלטת, כל זאת באמצעות טיפולים מתקדמים שהובילו להפחתה משמעותית ברמת הסיכון להתפתחות של מחלה מסכנת חיים, בוודאי בעידן שבו המידע הרפואי הוא רב והצוותים הרפואיים יודעים לספק את המענה בעבור תינוקות שמאובחנים עם צהבת ילודים.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, ואין לראות בו חוות דעת רפואית ומקצועית. כדי לקבל את המענה המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות