טיקים, חרדות ובעיות בוויסות הרגשי: הכול על תסמונת טורט

תסמונת טורט היא הפרעה נוירו-פסיכולוגית הנקראת על שמו של הנירולוג הצרפתי ז'ורז' ז'יל דה לה טורט אשר אבחן את ההפרעה הזו בשנת 1885. התסמונת הזו מלווה בטיקים לא רצוניים לצד השמעת קול לא רצונית, כאשר הסיבות להתפתחות של התסמונת הזו אינן ברורות לחלוטין אך הערכות גורסות כי מדובר בשילוב של גורמים גנטיים לצד סביבתיים אשר מעלים את הסיכוי להתפתחות של תסמונת זו. מה חשוב לדעת אודות התסמונת הזו? כל הפרטים בכתבה הבאה.

תסמונת טורט – כל מה שרציתם לדעת

כאמור, תסמונת טורט היא הפרעה שהסימפטומטיים המרכזיים שלה הם טיקים לא רצוניים. מחלה זו מוכרת לעולם הרפואה מזה שנים רבות, אולם מאז האבחון הראשוני ועד היום, לא נמצאה תרופה שיכולה להעלים את הטיקים לחלוטין, כאשר אצל חלק מהמטופלים המחלה הזו חולפת מעצמה, או פוחתת באופן משמעותי בגילאים מבוגרים. למעשה, מעבר להופעה של טיקים באופן לא נשלט גם מבחינה גופנית וגם מבחינה הפקת קולות ולעיתים גם קללות, המחלה הזו מלווה גם בבעיות רגשיות כמו בעיה בוויסות רגשי לצד חרדות. על כן, אבחון וטיפול המתבצע עוד בגיל צעיר ולאחר קבלת האבחון הוא חיוני לטובת יצירה של מעטפת תמיכה אשר תאפשר למאובחנים עם תסמונת טורט ליצור איכות חיים משופרת, וזאת למרות התופעות הנלוות המשפיעות גם על המצב הרגשי, וגם על המצב הגופני.

אבחון של תסמונת טורט מתבצע לרוב בגילאים צעירים ובממוצע בגיל 6. יחד עם זאת, ישנם מקרים שבהם האבחון יהיה מאוחר יותר ואפילו יגיע עד לגיל 16, אולם בזכות המודעות ההולכת וגוברת, יותר הורים מבינים כי פנייה לקבלת אבחון  ולאחר מכן טיפול הוא קריטי לטובת יצירה של מערכת תמיכה, עוד מגילאים צעירים. החדשות הטובות הן שהטיפול אותו מקבלים המאובחנים עם המחלה התקדם באופן משמעותי ומתבצע באופן רב מערכתי, כל זאת מתוך מטרה לסייע למתמודדים עם המחלה באופן הוליסטי המתבצע לטווח הרחוק.

 

 

טיפול בתסמונת טורט

הטיפול בתסמונת טורט התקדם באופן משמעותי בעשור החולף, כאשר הטיפול כיום מתמקד במעקב ממושך המתבצע החל משלב האבחון ועד לגילאים בוגרים יותר, כל זאת מתוך מטרה להקל על הסימפטומטיים הנלווים – הן מבחינה פיזית אבל גם מבחינה נפשית. החוויה של חוסר השליטה על הגוף יוצרת אצל המאובחנים במחלה חוויה לא נעימה כמו גם מפחידה מאוד, בייחוד על רקע העובדה כי מדובר בתסמונת הגלויה לעין. על כן, שילוב של טיפול כמו למשל CBT נמצא בשורה של מחקרים כבעל שיעור הצלחה גבוה מאוד בשל היותו טיפול ממוקד וקצר מועד שנועד לסייע למתמודדים עם התסמונת לקדם דפוסי חשיבה והתנהגות מקדמים, מתוך מטרה להפחית את החומרה של התסמונת בהיבט הנפשי, בייחוד על רקע של חוסר בוויסות רגשי. לצד זה, במקרים מסוימים נהוג גם לספק תרופות מרשם, בהתאם לחומרת המחלה. כל קבלת החלטה צריכה להתבצע באמצעות אנשי מקצוע מוסמכים, ובליווי מלא המתבצע לכל אורך הדרך תוך ניטור של תסמיני המחלה.

לסיכום

תסמונת טורט היא תסמונת שכיחה המתפרצת בעיקר בקרב צעירים, אולם החדשות הטובות הן שבחלק גדול מהמקרים המחלה הזו פוחתת באופן משמעותי בגילאים בוגרים. אולם, צריך להבין כי בגילאים  צעירים הופעה של טיקים לא רצוניים משפיעה באופן משמעותי על הביטחון והדימוי העצמי של ילדים, ועל כן אבחון מוקדם המבוסס על תדירות הטיקים לצד בנייה של תוכנית טיפול מהווה את המפתח ליצירה של מערך המאפשר לילדים ובני נוער המתמודדים עם המחלה הזו לקבל את הכלים והתמיכה לה הם זקוקים, כחלק מהבנה כי למרות הסיכוי להפחתה של תסמינים המחלה הזו עשויה ללוות למשך כל מהלך החיים.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, ואין לראות בו חוות דעת רפואית ומקצועית. כדי לקבל את המענה המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות